Virvoitusjuomien luvatusta maasta moniosaajaksi Mestikseen

Keväällä TUTOon siirtynyt Joona Tala pyrkii tuomaan TUTOn puolustukseen kiekollista osaamista.

Joona Tala on 22-vuotias puolustajalupaus, joka on lähtöisin vajaan 10 000 asukkaan Laitilasta. Parhaiten virvoitusjuomatehtaastaan tunnetusta kaupungista ponnistaa myös vuonna 1911 perustettu monilajiseura nimeltään Laitilan Jyske (LaJy).

Kiekolliseksi puolustajaksi itseään kuvaileva Tala aloittikin uransa juuri Jyskeen riveissä, ennen kuin siirtyi 2010-luvun taitteessa reilut 30 kilometriä ylemmäs Raumalle ja Lukon organisaatioon.

– Kasvattajaseura Laitilan Jyskeen jälkeen Rauman Lukko oli iso steppi kohti ammattilaiskiekkoilua. Paljon tuli pelattua erilaisissa rooleissa ja se auttoi kohti tulevia haasteita. Raumalla pelatun kuuden vuoden aikana ehti tulla myös paljon uusia kavereita, Tala kertoo juniorivuosistaan.

Forssassa ensikosketus miesten peleihin

Kuuden Raumalla vietetyn vuoden jälkeen Tala päätti 20-vuotiaana lähteä haistelemaan uusia tuulia, kun mies siirtyi Suomi-sarjassa pelaavan Forssan Palloseuran riveihin.

Ensimmäinen kausi ”pienissä vihreissä miehissä” toi Talan tilille kaikkiaan 35 ottelua, joissa hän keräsi tehot 3+6. Ensimmäinen Forssan kausi ei miehen itsensä mukaan ollut pelkkää ruusuilla tanssimista.

– Ensimmäinen kausi oli haastava, sillä kävin armeijaa samaan aikaan.

Toisella kaudella Tala räjäytti potin: runkosarjassa hän pelasi 40 ottelua ja iski peräti 33 tehopistettä (4+29). 176 senttisen puolustajan tahti ei hyytynyt pudotuspeleissäkään, joissa hän keräsi neljässä ottelussa tehot 2+2.

Pisteillään Tala jakoi puolustajien pistepörssin kakkospaikan runkosarjassa yhdessä yli 200 Mestis-ottelua pelanneen Ville-Veikko Väkeväisen kanssa. Heidän edelleen sijoittui vain yhden pisteen enemmän kerännyt Muik Hockeyn Niko Roukala.

– Toisella kaudella aloin saamaan enemmän vastuuta ja sitä kautta tuli onnistumisia, Tala summaa läpimurtokautensa syitä.

Hyppy Mestikseen

Kun TUTO julkisti toukokuussa järjestetyllä perinteisellä TUTO-risteilyllä kauden 2018-2019 joukkueen, kohdistui suurin mielenkiinto luonnollisesti Matt Nickersonin saapumiseen, jonka lisäksi myös Lassi Kokkala sekä Atte ja Miro Mäkinen veivät oman osuutensa huomiosta.

Samalla kerralla tiedotettiin myös Joona Talan koeajasta, jolloin TUTO Hockeyn urheilutoimenjohtaja Elmo Aittola kuvaili Talan muistuttavan TUTOssa komean läpimurron tehnyttä Kalle Valtolaa, niin hyvässä kuin pahassa. Myös Tala itse kuvailee itseään sanoilla, jotka voisi yhdistää myös nykyisin KooKoota edustavaan Valtolaan.

– Olen pelaajana melko kiekollinen puolustaja, jonka vahvuuksiin kuuluu hyökkäyksien tukeminen. Heikkouteni on fysiikka, jota pystyy onneksi parantamaan punttisalilla.

Kahden Suomi-sarjassa vietetyn kauden jälkeen Talalla on nyt vyöllään yhdeksän Mestis-ottelua, joiden aikana hän on onnistunut osoittamaan arvonsa TUTOn joukkueelle: loukkaantumissuman riivatessa TUTOn hyökkäysosastoa, on kiekollisista taidoistaan tunnettu Tala nähty useassa ottelussa myös hyökkääjän paikalla.

– Hyppy ylemmälle sarjatasolle oli totta kai aluksi vähän vaikeaa, mutta yllättävän nopeasti olen päässyt kiinni tähän hommaan, Tala kommentoi ensiaskeliaan Mestiksessä. 

Vaikka Talan otanta Mestiksestä onkin vielä pieni, osaa hän kertoa Suomen toiseksi ja kolmanneksi korkeimpien sarjatasojen välisistä eroista.

– Suurimpana erona Mestiksen ja Suomi-sarjan välillä on vauhti ja se, että Mestiksessä pelaajat ovat paljon taitavampia.

Finaaliuusinta keskiiviikkona Marli Areenalla

Marli Areenalla nähdään huomenna keskiviikkona (24.10.) kauden toinen näytös viime kevään finaaliuusinnasta, kun KeuPa HT vierailee Marli Areenalla. Joukkueiden kauden ensimmäinen keskinäinen kohtaaminen oli TUTOn osalta varsin kaksijakoinen: nopeassa ajassa hankittu 0-3 vierasjohto kääntyi lopulta keuruulaisten voitoksi lukemin 5-3. Tämän hetkistä sarjataulukkoa katsottaessa molemmat joukkueet majailevat Mestiksen äärimmäisen tasaisessa keskikastissa. KeuPalla on kerättynä 15 pistettä TUTOn 12 vastaan.

Otteluita hallitseva Mestis-mestari on pelannut yhden vähemmän, joten voitto keskiviikon ottelusta oli turkulaisille äärimmäisen arvokas päänahka matkalla kohti taulukon kärkipäätä. Jatkuvasti enemmän vastuuta TUTOn takalinjoilla saanut Tala odottaa huomista ottelua innolla.

– KeuPa-matsista odotan fyysistä ja vauhdikasta kiekkoa. Meidän täytyy pelata tiiviisti joukkueena ja laittaa kiekkoa reppuun, ilman että kova puolustuspelaaminen unohtuu.

Teksti: Jyri Sulander
Kuva: Shaun Duncan

TUTO pelaa seuraavan kotiottelunsa huomenna keskivikkona (24.10.), kun hallitseva Mestis-mestari KeuPa HT vierailee Marli Areenalla. Ottelu on myös kauden ensimmäinen S-etupeli, johon voit hankkia kaksi lippua yhden hinnalla, kun vilautat S-etukorttia. Tarjouksen voi lunastaa S-ryhmän lipunmyyntipaikoissa tai Marli Areenan lipunmyynnissä ennen ottelua. S-ryhmän lipunmyyntipaikat voit tarkistaa täältä.

Jaa eteenpäin:

Tiedote U20-joukkueesta TUTO U20 Mestis siirtyy TuTo ry:n alle TuTo ry on tehnyt jo usean vuoden...

Lue lisää

Lisenssitiedote TuTo Hockey Oy on 17.5.2024 saanut tiedon, että sille on myönnetty Mestis -lisenssi kaudelle 2024-2025....

Lue lisää

TUTO Hockeyn runko Mestis-kauteen 24-25 lähdettäessä on nyt julki. Aiemmin julkaistujen pelaajien lisäksi joukkueeseen on tehty...

Lue lisää