Kai Ortio

pelaaja ja valmentaja

  • Syntynyt: 23.9.1965
  • Pelasi TuTossa 80-82, 84-87, 91-92, 96-98 ja -00 328 ottelua 55+89=144
  • Valmentajana TuTossa 99-01 ja 11-13

TuTon edustusjoukkueeseen 15-vuotiaana noussut Ortio on seuran historian tehokkain puolustaja. Raamikas nuorukainen teki kunnianhimoisesti ja määrätietoisesti töitä kehittyäkseen mahdollisimman hyväksi pelaajaksi. Hän vakiinnutti paikkansa joukkueessa 80-luvun puolivälin menestysvuosina. TuTo ei vielä silloin liigaan noussut, mutta Ortio suuntasi sarjaporrasta ylemmäs TPS:n riveihin kesällä -87. Siirto herätti TuTo-leirissä pahennusta, koska urallaan eteenpäin halunneella puolustajalla oli silloin vielä voimassa oleva sopimus TuTon kanssa.

Ortion liigaura kesti kaksi kautta, jonka jälkeen kovaa laukova puolustaja palasi I-divisioonaan ensin Ouluun ja sitten Forssaan. Vanhat kaunat oli unohdettu kauden 91-92 alla Ortion pukiessa jälleen TuTon pelipaidan päälleen. Hän pelasi seurassa kolme hyvää kautta, jotka huipentuivat liiganousuun. TuTon riveissä ei Ortiota kuitenkaan liigassa nähty, sillä hän suuntasi Uutenkaupunkiin nostamaan paikallisten seurojen yhteenliittymää I-divisioonaan. TuTon omaa poikaa tarvittiin Turussa taas seuran pudottua SM-liigasta -96.

Ortio toimi nuoren joukkueen kokeneimpana pelaajana kapteenina kahden kauden ajan, kunnes oli tullut aika laittaa hokkarit naulaan. Paluun Kupittaan jäälle hän teki vielä yhden ottelun ajaksi talvella 2000 toimiessaan joukkueen apuvalmentajana. Uransa jälkeenkin itsensä huippukunnossa pitänyt Ortio nähtiin kaukalossa yhdessä ottelussa vielä 49-vuotiaana Suomi-sarjan HC Indiansin paidassa.

Peliuran jälkeen Ortio on toiminut kahteen otteeseen TuTon edustusjoukkueen apuvalmentajana ja juniorivalmentajana sekä TuTossa että TPS:ssä. NHL:ään asti edennyt Ortion poika, Joni, debytoi TuTon edustusjoukkueen maalivahtina 16-vuotiaana harjoitusottelussa.

Jaa eteenpäin: