Reijo Leppäsen paidan jäädytys ja alumniottelu lauantaina Gatorade centerissä

Turun Palloseura jäädyttää TuTon kasvatin Reijo Leppäsen pelipaidan kotihallinsa kattoon. TPS:ssä Numerolla 15 (TuTossa 22) pelanneen Leppäsen kunniaksi pidettävät juhlallisuudet järjestetään lauantaina 28.1.2017, ennen TPS – Lukko ottelua. Ennen juhlallisuuksia pelataan myös kello 14:00 alkava TUTO Hockeyn ja Turun Palloseuran alumnijoukkueiden välinen ottelu.

Vaatimattoman miehen kunnioitus

Läpi uransa Leppänen tunnettiin vaatimattomasta luonteestaan. Hän ei koskaan tehnyt itsestään suurta numeroa, vaikka olisikin sen ansainnut. Nyt hän kuitenkin saa suuren kunnianosoituksen, kun hänen paitansa nousee Gatorade Centerin kattoon.

Leppäsen maineikas ura sai alkunsa syksyllä 1968, kun hän liittyi mukaan TuTon miesten edustusjoukkueeseen ollessaan vain 17-vuotias. Seitsemän kauden ajan Leppäsen kanssa samassa joukkueessa pelanneen TUTO-legendan Reijo Paksalin mukaan Leppäsen alku TuTossa ei ollut helppo, mutta pienten alkuvaikeuksien jälkeen hän osoitti tasonsa. Hän oli Paksalin luonnehdinnan mukaan nopea pelaaja, josta kaikki pitivät.

”Leppänen tuli nuorena poikana joukkueeseen. Alkuaikoina oli vähän vaatimattomampaa, mutta pian hän nousi kyllä ehdottomien kärkihyökkääjien joukkoon niin sanottuun ykkösketjuun. Hän sai Seppo Lindströmiltä pitkiä syöttöjä laitaan. Reijo oli peliurallaan nopea luistelija ja todellinen maalintekijä, joka rakasti voittamista. Hän oli sympaattinen ja vaatimaton kaveri, josta jokainen joukkuekaveri tykkäsi todella paljon.”

Kärkipelaajaksi nousemisesta kertovat myös Leppäsen tehopisteet SM-sarjassa TuTon paidassa. 187 ottelussa syntyneet 99 maalia ja 76 syöttöpistettä olivat erittäin kova suoritus, varsinkin kun ottaa huomioon Leppäsen nuoren iän.

Turun Palloseuraan Leppänen siirtyi kaudella 1975-76, kun TuTo oli tippunut sarjaporrasta alemmas. TPSn paidassa Leppänen pelasi 12 kauden aikana 429 ottelua tehoin 257+298=555. Kyseiset lukemat oikeuttavat edelleen TPS:n kaikkien aikojen piste- ja maalipörssin kärkeen.

Maajoukkueessa Leppänen pelasi 56 ottelua tehoin 13+17. Hän edusti Suomea Lake Placidin olympialaisissa 1980 ja Helsingin MM-kisoissa 1982.

Leppäsen ura päättyi keväällä 1990 Kiekko-67:n riveissä.

Alumniottelu kerää yhteen takavuosien tähtiä

Ennen illan juhlallisuuksia Gatorade Centerissä pelataan TUTO Hockeyn ja TPSn alumnien välinen ottelu, joka alkaa kello 14:00. Ottelussa nähdään TuTo-alumnien lisäksi myös muita tuttuja pelimiehiä, kun TPS:n väreissä pelaavat TUTOn paidastakin tutut pelaajat Juho Santanen, Tommi Hannus, Jukka Porvari, Janne Karelius, sekä TPS-alumnien puuhamiehenä toimiva kultaranne Kai Nurminen.

TUTO Hockeyn alumnijoukkueen puuhamiehenä on toiminut puolestaan TuTon entinen maalivahti Timo Kinnunen. Mies on syystäkin innoissaan alumnijoukkueen kasaan saamisesta. Kinnusen mukaan pyörät lähtivät pyörimään toden teolla marraskuussa.

”Ajatus lähti TUTOn 70-vuotisjuhlaottelun jälkeen. Mannilan Jari otti minuun yhteyttä. Hänellä oli ajatus tästä TPS-TUTO – alumnipelistä ennen Leppäsen paidan jäädytystä. Lupasin selvittää asiaa Kai Nurmisen kanssa, että haluaako Tepsi pelata. Vastaus oli myönteinen ja siitä sitten lähdettiin tapahtumaa rakentamaan. Siinä vaiheessa minulle tuli tieto, että Paksalin Reijolla on alumnista ollut pitkään jo haaveita. Sitä kautta saatiin myös Reijo mukaan taustalle.”

Paksal itse kommentoi rooliaan vaatimattomasti, mutta myöntää omaavansa pitkän kokemuksen pelaajasopimusrintamalta. Yli 30 vuoden TUTO-kokemuksesta on selkeästi hyötyä, kun värvätään entisiä pelaajia alumniotteluun.

”Paitojen hankinnassa olen ollut mukana. Olen näitä pelaaja asioita hoitanut tässä 70- luvun lopulta vuoteen 2003 asti. Reilu 30 vuotta TUTOn asioita takana ja varovasti arvoituna olen tehnyt sopimuksia noin 600 kappaletta. Eli kyllä aika iso määrä pelaajia ja sopimuksia on mennyt minun kautta. Pelaajat ovat siis kyllä tuttuja.”

Pitkän linjan TUTO-miehenä Paksal on luonnollisesti innoissaan siitä, että TUTO saa oman alumnitoimintansa kunnolla käyntiin.

”Hieno juttu, TUTO todellakin ansaitsee oman alumnijoukkueen. Isot pisteet Kinnusen Timolle siitä, että on hoitanut tätä asiaa.”

Paksalin ja Kinnusen yhteinen tavoite on, ettei alumnitoiminta jäisi kertaluontoiseksi, vaan sitä jatkettaisiin tulevaisuudessa. Kinnusen mukaan Liiga-alumneidenkin osalta toiminnalle on tullut vihreää valoa, joten TUTO Hockeyn alumnien tulevaisuus näyttää hyvältä.

”Reijon kanssa käytyjen keskusteluiden pohjalta päädyimme siihen, että tuleva ottelu ei jää ainutkertaiseksi tapahtumaksi, vaan alumnitoimintaa tullaan jatkamaan myös tulevina vuosina. Sytyke keskusteluihin lähti, kun Liiga-alumni kiinnostui meidän alumniasiasta toiminnanjohtaja Matti Porvarin johdolla.”

TUTO Hockeyn alumnijoukkueen kokoonpano lauantain otteluun:

Maalivahdit:
34 Kim Törsntröm
35 Ossi Ojanen

Puolustajat:
3 Petri Tähtisalo
5 Jussi Rantala
6 Niklas Sundström
7 Kai Ortio
20 Markus Laine
25 Janne Laitila
30 Sami Leinonen
44 Arto Ryömä

Hyökkääjät:
10 Jani Järvinen
13 Sami Terho
17 Atte Saunamäki
19 Jani Tuominen
22 Matti Kesseli
23 Raimo Ruusunen
27 Timo Pärssinen
28 Ville Vähämaa
33 Aki Uusikartano
39 Tero Forssell
41 Jari Mannila
47 Seppo Wikström

Alumniottelu alkaa Gatorade Centerissä kello 14:00. Lipunmyyntipisteet aukeavat kello 13:45. Liput otteluun voit hankkia TÄSTÄ. Lipulla pääsee seuraamaan myös illan Liigapelin TPS-Lukko. Ottelupäivinä Gatorade Centerille liikennöi Fölin linja 100.
 

Jaa eteenpäin:

Tiedote U20-joukkueesta TUTO U20 Mestis siirtyy TuTo ry:n alle TuTo ry on tehnyt jo usean vuoden...

Lue lisää

Lisenssitiedote TuTo Hockey Oy on 17.5.2024 saanut tiedon, että sille on myönnetty Mestis -lisenssi kaudelle 2024-2025....

Lue lisää

TUTO Hockeyn runko Mestis-kauteen 24-25 lähdettäessä on nyt julki. Aiemmin julkaistujen pelaajien lisäksi joukkueeseen on tehty...

Lue lisää