Limnéll: ”Turvallisuus on myönteinen asia kun siitä huolehditaan”

Mitä kyberturvallisuus oikeastaan on? Lyhyesti sanottuna se tarkoittaa turvallisuutta digitaalisessa ympäristössä. TUTOn esimiesseminaaria tähdittävä Aalto yliopiston kyberturvallisuuden professori Jarno Limnéll kertoo, että kyberturvallisuuden merkitys kasvaa jatkuvasti, kun yhä useammat yrityselämän ja arkipäivän asiat digitalisoituvat.

Turvallisuus on myönteinen asia

TUTO Hockey järjestää 14.2. pelattavan TUTO-K-Vantaa -ottelun yhteydessä paluun tekevän esimiesseminaarin, jonka puhujavieraana nähdään Suomen vuoden 2017 turvallisuustutkijana palkittu Jarno Limnéll.

Kyberturvallisuuden professorina toimiva Limnéll ei ammatistaan ja Suomen asemasta yhtenä maailman digitalisoituneimmista maista huolimatta näe verkossa pelkkiä uhkia ja vaaroja.

”On huomioitava, ettei kyberturvallisuus – tai turvallisuus ylipäänsä – ole pelkkiä uhkia ja riskejä. Turvallisuus on myönteinen asia, kun siitä huolehditaan.”

Vaikka Liméll ei näekään verkossa pelkkiä uhkakuvia, ei hän silti vähättele niiden merkitystä digitalisoituvassa yhteiskunnassamme.

”On toki tärkeää, että erilaiset kyberuhat ja niiden takana olevat motiivit tunnetaan, ja niihin varaudutaan.”

Kyberturvallisuuden merkitys kasvaa jatkuvasti

Sotatieteiden tohtoriksi ja valtiotieteiden maisteriksi kouluttautuneen Limnéllin mukaan kyberturvallisuuden merkitys kokonaisuutena on viime vuosien aikana kasvanut merkittävästi.

”Esimerkkinä voi todeta Maailman talousfoorumin arvion tämän vuoden uhkatekijöistä maailmassa: arviossa TOP 5 -listalta löytyy kaksi kyberuhkaa.”

Verkkoturvallisuus on noussut yhä merkittävämpään asemaan myös yksittäisten ihmisten arjessa.

”Jokainen voi miettiä, miten paljon työtehtäviään, arkipäivän toimintojaan tai vaikka yhteydenpitoa ystäviinsä hoitaa digitaalisesti. Erilaiset älylaitteet ovat hieman huomaamattakin tulleet osaksi meidän jokaisen arkipäivää. Tällöin korostuu se, että osaamme toimia digitaalisessa ympäristössä turvallisesti.”

Limnéll kuitenkin muistuttaa, ettei kyberturvallisuusasiat niiden tärkeydestä huolimatta vaadi sen kummempia käärmerohtoja, vaan verkossa piileviltä uhilta pystyy suojautumaan, kun hallitsee tietotekniikan perusaskeleet.

”Huolehdi esimerkiksi siitä, että teet ohjelmistopäivitykset, varmuuskopioit tiedostosi ja jätät epäilyttävät liitetiedostot ja linkit avaamatta.” 

Kyberrikollisia, yhteiskunnallisia asioita ja hopeareunuksia

Yrityspuoleen kohdistuvista kyberuhista Limnéll nostaa esiin verkkoon siirtyneet rikolliset, joilta löytyy muutama tavaramerkinomainen tapa toteuttaa rikoksiaan.

”Rikollisuus on kasvavissa määrin siirtynyt sinne, missä yritystoiminta ja ennen kaikkea rahat ovat – eli verkkomaailmaan. Kyberrikolliset pyrkivät hankkimaan taloudellista hyötyä muun muassa erilaisten kiristyshaittaohjelmien ja laskutushuijausten avulla.”

Limnéll kertoo, että digitalisoinnin edistyessä valtioiden, aktivistiryhmien ja rikollisten mahdollisuuksien kasvamisen lisäksi myös haavoittuvuutemme kasvaa, jonka vuoksi kyberturvallisuus onkin noussut tärkeäksi yhteiskunnalliseksi seikaksi.

”Yrityksille ja yhteiskunnille kyberturvallisuuden asiat ovat tänä päivänä strategisia asioita, eli hyvin tärkeitä ja jatkossa nykyistäkin tärkeämpiä.”

Kuten monella muullakin negatiivisella asialla, myös kyberrikollisuudella on piilevä hopeareunus: se saattaa avata suomalaisille mahdollisuuden uudenlaiseen bisnekseen.

”Uskon, että niin kyberturvallisuudesta kuin turvallisuudesta ylipäänsä muodostuu jatkossa yhä merkittävämpi kilpailutekijä suomalaisille yrityksille ja yhteiskunnallemme.

Loppuun Limnéll naulaa yksinkertaisen syyn sille, minkä takia jokaisen yrityksen tulisi panostaa huolella verkkoturvallisuuteensa.

”Yrityskentässä kyberturvallisuus yhdistyy hyvin vahvasti siihen, että kyetään säilyttämään asiakkaiden luottamus.”

Jaa eteenpäin:

Tiedote U20-joukkueesta TUTO U20 Mestis siirtyy TuTo ry:n alle TuTo ry on tehnyt jo usean vuoden...

Lue lisää

Lisenssitiedote TuTo Hockey Oy on 17.5.2024 saanut tiedon, että sille on myönnetty Mestis -lisenssi kaudelle 2024-2025....

Lue lisää

TUTO Hockeyn runko Mestis-kauteen 24-25 lähdettäessä on nyt julki. Aiemmin julkaistujen pelaajien lisäksi joukkueeseen on tehty...

Lue lisää