Legendat muistelevat: Raimo Ruusunen

Raimo Ruusunen pelasi TuTossa 1980-luvun loppupuolella, aikana jolloin ainoa tavoite oli nousu SM-liigaan.

 

1980-luvun jälkimmäisellä puoliskolla silloisella TuTolla oli muutamana kautena kasassa todella kova nippu. Tavoitteet asetettiin Raimo Määttäsen valmentamassa joukkueessa korkealle. SM-liigaan haluttiin nostaa toinenkin turkulainen joukkue. Määttänen teki kaikkensa, jotta lähtökohdat nousuhaaveille olivat kohdillaan.

– Meillä oli parina vuotena kasassa todella hyvä ryhmä. ”Mätsky” osti pelaajia ympäri Suomea. Liigakarsintoihin tähdättiin, muistelee Raimo Ruusunen 25 vuoden takaisia aikoja.

Tuohon aikaan 1.divisioonan voittaja nousi suoraan SM-liigaan, kolmen seuraavan päästessä karsintasarjaan taistelemaan toisesta jaossa olleesta liigapaikasta yhdessä SM-liigan toiseksi viimeisen joukkueen kanssa, liigasta putosi viimeinen automaattisesti. Kahtena kautena peräkkäin TuTo oli runkosarjassa kakkosena. Nousu oli toisella kertaa todella lähellä, kun ratkaisua jouduttiin hakemaan karsintasarjan jälkeen vielä uusintaottelusta Jokereita vastaan.

– Kyllä se koville otti, kun ei noustu. Se oli kuitenkin niin lähellä, Ruusunen tunnustaa.

– Se lohdutti vähän, että tiesimme seuraavana vuotena olevan taas mahdollisuus nousuun.

 

Keijo Tutin, Raimo Ruususen ja Sami Jokisen muodostaman ketjun ylle ladattiin isot odotukset.


KUNTOHUIPPU VÄÄRÄÄN AIKAAN

Kauden 1986-87 alla Turussa pelattiin harjoitusturnaus, johon otti TuTon lisäksi osaa pelkästään SM-liigassa pelaavia joukkueita. Ruususen muistikuvien mukaan turnauksessa olisivat olleet ainakin TPS ja IFK. TuTo voitti koko turnauksen ja Ruusunen teki ketjukavereidensa Keijo Tutin ja Sami Jokisen kanssa kaukalossa kovaa jälkeä. Kauteen lähdettäessä kolmikon harteille lyötiin paikallismediassa suuret odotukset.

– Ei se lopulta niin hyvin toiminut enää runkosarjassa. Treenipeleissä ja alkukaudella vielä peli kulki, mutta sitten tapahtui jotain ja ketju hajotettiin.

Ruususen aikana joukkue vilisi kovia pelimiehiä. Riveissä olivat hänen lisäkseen mm. Jari Hirsimäki, Markku Hakulinen, Jukka Porvari, Seppo Suoraniemi, Juha Virtanen ja Niukkasen veljekset Harri ja Petri. Nimimiehiä riitti, mutta sarjanousua tavoittelivat samaan aikaan myös KalPa, JYP, HPK ja Jokerit. Näistä ainoastaan KalPa ei ole myöhemmin voittanut SM-liigan mestaruutta, mutta on parhaalla kaudellaan ollut hopealla. Menestyvien joukkueiden taustoja rakennettiin siis tuohon aikaan. Kuka tietää, mikä olisi TUTOn mitalitilanne tällä hetkellä, jos vaikka uusintaottelu Jokereita vastaan olisi aikanaan päättynyt toisin.

– Itselleni oli näin jälkikäteen ajateltuna iso juttu, että onnistui näitä kovia joukkueita vastaan maalinteossa. Ne ovat jääneet mieleen.

 

PELEISSÄ NÄKEE VANHOJA PELIKAVEREITA

Ruusunen valmensi muutama kausi takaperin TUTOn a-junioreita, joten hän tuntee osan myös nykyisestä joukkueesta. Omiin pelikavereihin ei yhteyttä niin paljoa tule pidettyä, mutta TUTO on muutamia kertoja kutsunut vanhoja joukkueita katsomaan otteluita. Nämä tapahtumat saavat kiitosta Ruususelta.

– Pari kertaa olen itse ollut paikalla, kun meitä vanhempia pelaajia on kutsuttu vieraiksi. Ne on hienoja tapahtumia ja mahdollisuuksia nähdä vanhoja tuttuja.

Nykyisestä joukkueesta Ruusunen nostaa esiin kolme pelaajaa, joita hän mielellään seuraa kaukalossa.

Antti Virtanen tunnetaan koko Suomessa, mielettömän hyvä pelaaja. Kokkosen Antonia kohtaan itselläni on kovat odotukset, samoin taitavaa Anrei Hakulista, Ruusunen kehaisee.

Vanhana keskushyökkääjänä Ruusunen analysoi nopeasti TUTOn sentteritilanteen ja toteaa sen olevan yksi sarjan kovimmista; kilpailu pelipaikoista on kova. Vähän niin kuin silloin vanhaan ”hyvään aikaan”.

– Ulospäin näyttää nyt hyvältä. Juhani Tammisen ja muiden uusien tekijöiden myötä myönteinen julkisuus on kasvanut. Toivottavasti suunta jatkuu samana, Ruusunen päättää ja toivottaa joukkueelle onnea tulevaan kauteen.

 

LINKKI: Raimo Ruususen tilastot Eliteprospectsin sivuilla.

Jaa eteenpäin:

Tiedote U20-joukkueesta TUTO U20 Mestis siirtyy TuTo ry:n alle TuTo ry on tehnyt jo usean vuoden...

Lue lisää

Lisenssitiedote TuTo Hockey Oy on 17.5.2024 saanut tiedon, että sille on myönnetty Mestis -lisenssi kaudelle 2024-2025....

Lue lisää

TUTO Hockeyn runko Mestis-kauteen 24-25 lähdettäessä on nyt julki. Aiemmin julkaistujen pelaajien lisäksi joukkueeseen on tehty...

Lue lisää