Legendat muistelevat: Jari Hirsimäki

Entinen TuTo-hyökkääjä Jari Hirsimäki paukutti TuTo:n paidassa käsittämättömät 60 maalia ja 104 tehopistettä – yhdellä kaudella! Uroteosta on aikaa noin 25 vuotta, mutta ”Lätty” muistaa edelleen varsin hyvin nuo ajat.

– Kyllähän Nurmisen Kaitsukin joskus on kysellyt, että millä ihmeellä pystyin tekemään noin paljon maaleja, Hirsimäki nauraa.

Sen lisäksi, että Hirsimäki itse oli poikkeuksellisen hyvä maalintekijä, myös vierellä pelasi kovan luokan pelimiehiä. Jukka Piirinen ja Petri Niukkanen tarjoilivat ”Lätylle” lukuisia tekopaikkoja.

Tehoja syntyi hurjaa vauhtia pitkin kautta. Kauden viimeinen ottelu pelattiin Helsingissä Karhu-Kissoja vastaan. Ennen tuota ottelua Hirsimäellä oli kasassa 55 maalia ja 96 tehopistettä. Valmennuksen kanssa meinasi syntyä pientä erimielisyyttä siitä, kuka pelaa ja kuinka paljon. Hirsimäki itse oli sitä mieltä, että sata pistettä oli niin lähellä, että hän haluaisi saavuttaa sen – pelaamalla niin paljon kuin mahdollista. Valmennus ei ollut samaa mieltä, mutta onneksi joukkuekaverit olivat.

Porvarin Jukka oli aika samanlainen pelaaja kuin minä, hänkin ymmärsi tehopisteiden päälle. Porvari huikkasi mulle ennen matsia: ”Oo sit hereillä, mä vedän tänään lyhkästä vaihtoa”, Hirsimäki muistelee ennätystään.

– Lopulta tein viisi maalia ja syötin vielä kolme, eli sata pinnaa rikkoutui komeasti. Sadas piste tuli muistaakseni rankkarista.


”Lätty” Hirsimäki istahti penkille, jonka vieressä oli kyltti ”Juha Virtanen” – aivan niin kuin pelivuosinaankin.

 

 

MAISEMAT VAIHTUVAT

KOOVEEn junioreissa pelatessaan Hirsimäki sai kannettavakseen lisänimensä ”Lätty”. Mistä moinen nimitys sitten juontaa juurensa?

– Valmentaja pisti meidät syöttelemään kentän yli. Aikani siinä syöttelin jäätä pitkin, mutta kyllästyin ja aloin heitellä ”lättysyöttöjä”. Valmentaja ei oikein sulattanut tätä ja huusi naama punaisena, että ”nyt loppuu tuollaiset lätyt, Hirsimäki kertaa lempinimensä syntyä.

Ennen uskomatonta sadan pisteen ylittänyttä kautta ”Lätty” oli jo profiloitunut divaritasolla kovaksi tekijäksi. Maaleja oli tullut tehtyä niin KOOVEEN, JYPin kuin KalPankin paidassa.

Vaivannut polvi kuitenkin esti suuremman läpimurron.

Ennätyskauden alla Hirsimäelle teetettiin polvituki, joka mahdollisti paremman treenaamisen ja kivuttoman pelaamisen. Nopeasti alumiininen häkkyrä korvautui huomaamattomammalla ”sukalla”, jonka merkitys polven tukemiselle oli lähinnä henkinen. Mutta sekin riitti siihen, että Hirsimäki paukutti divarin piste-ennätyksen uusiksi ja lähti seuraavaksi kaudeksi valloittamaan SM-liigaa.

– Se jäi harmittamaan, etten koskaan saanut kokea liiganousua TuTon paidassa.

Juhani Tammisen edellisellä päävalmentajasesongilla kausi päättyi TuTon osalta nousujuhliin, Hirsimäen joutuessa pettymään kohteluunsa raha-asioidensa kanssa painineen joensuulaisryhmän kanssa. Palkkaa piti hakea jälkikäteen palkkaturvasta ja asunnon vuokrat lankesi pelurin itsensä maksettavaksi.

– Vähän eri meininki oli vielä siinä vaiheessa, kun sopimusta Joensuuhun neuvoteltiin. Matkat tehtiin lentämällä ja aina asuttiin yöt hotelleissa. Toki hotelleistakin lähetettiin lopulta meikälle laskut, ”Lätty” pyörittelee päätään.

 

HUONO HENKI PUDOTTI TUTON LIIGASTA

TuTon noustua liigaan, Hirsimäki palasi ”kotiin”. Tampereelta kotoisin oleva hyökkääjä on asettunut peliuransa jälkeen Suomen entiseen pääkaupunkiin, näillä näkymin lopullisesti.

– Kyllä mä hetken asuin pelivuosien jälkeen Tampereella, mutta siitä ei tullut mitään. Olin kuitenkin niin pitkään jo asunut Turussa.

Ensimmäisellä kaudella Hirsimäki teki vielä liigaan nousseen TuTon paidassa pisteen per peli. Toinen kausi jättikin sitten vähän happaman maun suuhun.

– Joukkueen ei olisi missään nimessä taitojensa puolesta pitänyt pudota. Siellä oli tosi hyviä pelaajia, mutta valitettavasti joukkuehenki ei ollut samalla tasolla. Sinne muodostui ainakin kolme eri kuppikuntaa, jotka repivät joukkuetta sisältä palasiksi, mies huokaa.

– Henki rakoili aivan liikaa.

 

 

”AI PIKKARILLA ON TÄÄLLÄ VIELÄKIN PAIKKA”

Pelivuosien kavereista Hirsimäki viettää eniten aikaa Juha ”Pikkari” Virtasen kanssa. Muihinkin tulee pidettyä yhteyttä, mutta Virtasen kanssa ystävyys on jatkunut vahvimpana. Muutamia kertoja kaudessa Hirsimäki kertoo käyvänsä seuraamassa TUTOn pelejä Kupittaalla.

– Asun tuossa TYKS:in lähellä, niin siitä pääsee näppärästi vaikka fillarilla hallille.

Uusi TUTO-kortti lähtee postissa Hirsimäelle, joten lienee mahdollista bongata ”Lätty” Kupittaalta entistä useammin. Ainakin sarja-avaukseen mies on tulossa paikalle, kenties vanhan pelikaverinsa Juha Virtasen kanssa.

Haastattelun päätteeksi käymme Hirsimäen kanssa katsomassa TUTO Hockeyn edustusjoukkueen pukuhuoneessa vierailulla ja ”Lätty” pukee vielä kerran pelipaidan päälleen.

– Katohan, täällä on ”Pikkarilla” vielä oma paikka jäljellä, Hirsimäki nauraa huomatessaan penkin jossa lukee ”Juha Virtanen #18”.

Jaa eteenpäin:

Tiedote U20-joukkueesta TUTO U20 Mestis siirtyy TuTo ry:n alle TuTo ry on tehnyt jo usean vuoden...

Lue lisää

Lisenssitiedote TuTo Hockey Oy on 17.5.2024 saanut tiedon, että sille on myönnetty Mestis -lisenssi kaudelle 2024-2025....

Lue lisää

TUTO Hockeyn runko Mestis-kauteen 24-25 lähdettäessä on nyt julki. Aiemmin julkaistujen pelaajien lisäksi joukkueeseen on tehty...

Lue lisää