Juho Mäkelä nauttii jääkiekosta ja ketjukavereista: "Paljon selkeempi ukko Masi on kentällä kun sen ulkopuolella"

Juho Mäkelä on noussut alkukauden aikana sensaatiomaisesti TUTOn ja koko Mestiksen kärkipelaajien joukkoon. Jättimäisellä vastuulla illasta toiseen operoiva monipuolinen hyökkääjä ei ota paineita aiempaa isommasta roolista, vaan nauttii jääkiekosta täysin rinnoin.

Huittisista lähtöisin oleva 22-vuotias Mäkelä aloitti kiekkouransa legendaarisen Lauttakylän Lujan riveissä, josta tie vei vuonna 2012 Rauman Lukon organisaatioon. Miesten peleissä nopeasta liikkeestä ja aggressiivisesta pelityylistä tunnettu hyökkääjä debytoi kaudella 2016-2017, kun tilille kertyi 12 Mestis-ottelua KeuPa HT:n väreissä.

Kesällä 2017 tuttu ja aina romanttinen Rauma sai kuitenkin jäädä taakse, kun Mäkelä suuntasi kohti Turkua. Ensimmäinen kausi TUTOssa toi vyölle 38 runkosarja- ja 16 pudotuspeliottelua tehoin 2+3=5. Lähinnä alempien kenttien energiapelaajan roolissa esiintynyt Mäkelä voitti heti ensimmäisellä kaudellaan turkulaiskannattajat puolelleen, periksiantamattoman pelityylinsä vuoksi. 

Läpimurron kynnyksellä

Kun Mestis-kauteen 2018-2019 valmistavat harjoituspelit alkoivat, alkoi myös Mäkelän raketinomainen nousu kohti Mestiksen eliittiä. Harjoituskaudella mies tehoili pääosin Atte ja Miro Mäkisen rinnalla ja kauden alkaessa hänet istutettiin Tapparasta palanneen Matias Lehtosen rinnalle. Kauden ensimmäisissä otteluissa kaksikon jälki on ollut tuhoisaa, sillä viiden pelatun ottelun jälkeen Mäkelän tehosarake näyttää lukemaa 3+4=7, kun taas Lehtosen pistepussi on karttunut neljällä maalilla ja yhtä monella syöttöpisteellä.

Mäkelän omien sanojen mukaan loistavan alkukauden takana on muun muassa ehjä kesä. 

– Sain reenattua kesän hyvin, vähän lisää tuuria matkaan ja itseluottamus kuntoon, niin sitä kautta varmaankin peli on lähtenyt kulkemaan.

Oma osansa vahvasta tuloskunnosta kuuluu luonnollisesti myös tutkaparina toimivalle Lehtoselle.

– Joo, ”Masin” kanssa on selkeetä ja mukavaa pelata. Paljon selkeempi ukko Masi on kentällä, kun sen ulkopuolella siviilielämässä, Mäkelä naurahtaa.

Kauden ensimmäisissä otteluissa Mäkelä on saanut runsasti vastuuta, ja miehen peliaikalukemat ovat varsin hurjaa luettavaa: viidestä pelatusta ottelusta Mäkelä on saanut neljässä jääaikaa yli 22 minuuttia. Parhaimmillaan hänelle on kirjattu peliaikaa peräti 27:36 IPK:ta vastaan ja KeuPa-ottelussakin mies pelasi yli 26 minuuttia. Vaikka kuorma onkin suuri, ei Mäkelä ota tilanteesta ylimääräistä painetta.

– Jäkis on erittäin kivaa ja hienoa, kun on saanut pelata paljon! Ei niitä happoja siinä pelin tiimellyksessä tunne, ja matsin jälkeen palautellaan ja mennään kohti uutta päivää!

Huolellisuutta peliin

TUTOn alkukausi on muistuttanut harjoitusotteluista lähtien jokseenkin vuoristorataa: ennen Mestis-kauden alkua TUTO kaatoi muun muassa LeKin tylysti lukemin 1-10 ja Kooveen maalein 5-0, mutta Suomen Cupissa joukkueen kohtalona oli aikainen putoaminen Karhu HT:n käsittelyssä. Mestis-kausi puolestaan alkoi kolmella perättäisellä tappiolla, kun Hermes, KeuPa ja K-Vantaa olivat vuorollaan turkulaisia vahvempia.

– Mun mielestä ei kolmea ensimmäistäkään peliä pelattu huonosti, mutta itse vähän sössittiin pelit huolimattomuuteen ja tehottomuuteen maalipaikoissa, Mäkelä toteaa rauhallisesti.

Kaivattu kurssin kääntyminen nähtiin menneenä viikonloppuna, kun TUTO nappasi pohjoisen kiertueelta täydet kuusi pistettä IPK:n ja RoKin kustannuksella. Mäkelän mukaan tappiot muutettiin voitoiksi hyvin yksinkertaisilla lääkkeillä.

– Nyt pelasimme tylyä vieraslätkää ja tehtiin hommat huolellisesti loppuun asti, niin tarttu pisteetkin mukaan! Ne olivat isot voitot joukkueelle ja niiden arvoa nosti entisestään se, että reissu oli pitkä ja äijät todella vähissä loukkaantumisten vuoksi.

Teksti: Jyri Sulander
Kuva: Shaun Duncan

TUTO palaa kotikaukaloon kuluvan viikon perjantaina (12.10.), kun Peliitat saapuu Marli Areenalle. Hanki edullisemmat ennakkoliput TÄSTÄ ja tule katsomaan kuinka saumattomasti Juho Mäkelän ja Matias Lehtosen muodostama tutkapari tällä kertaa toimii!

Jaa eteenpäin:

Naapurin Maalaiskana Oy ja TUTO ovat tehneet yhteistyösopimuksen kaudelle 2023-2024. Kauden aikana katsomme jatkoa myös seuraaville...

Lue lisää

Uusi Mestis-kausi ja ensimmäinen runkosarjaottelu lähestyy nopeasti! Olemme ymmärrettävästi saaneet paljon kyselyitä kausikorteista, jotka on tilattu...

Lue lisää

Nykyisen työntekijän siirtyessä urallaan eteenpäin, TUTO Hockey hakee organisaatioonsaPALVELUPÄÄLLIKKÖÄ TUTO Hockey pelaa kaupungin värikkäintä lätkää Kupittaalla...

Lue lisää