Amerikankotka liitää Kupittaalla

Samu Suominen lähti jo 15-vuotiaana pois kotoa kehittyäkseen paremmaksi jääkiekkoilijaksi. Forssalaislähtöinen puolustaja on kulkenut muutamassa vuodessa pitkän matkan, ennen kuin asettui aloilleen Turkuun. Matkan varrella tutuiksi tulivat niin Oulu, Kalifornia, Iowa, Austin kuin Texaskin.

Palataan ajassa taaksepäin vuoteen 2011. 15 vuotias Suominen on tehnyt päätöksen jättää kotoisan Forssan taakseen ja suunnata kohti Oulua. Omien sanojensa mukaan muualle lähteminen oli välttämätöntä uran ja kehityksen kannalta, eikä päätöstä ainakaan vaikeuttanut se, että paikkaa tarjosi Oulun Kärppien kaltainen huippuorganisaatio.

”Minulle oli aina selvää se, että jos jääkiekko luistaa tarpeeksi hyvin niin minun on muutettava pois kotoa 15 vuoden ikäisenä, jotta saan paremman mahdollisuuden menestyä. Oulusta minulle tarjoutui todella hyvä mahdollisuus, joten päätös ei ollut kovin vaikea.”

Kahden Kärpissä vietetyn kauden aikana Suominen pääsi pelaamaan tulevien maailmanmestarien seurassa, kun samassa joukkueessa hänen kanssaan pelasivat muun muassa Vili Saarijärvi, Antti Kalapudas, Sebastian Aho ja Jesse Puljujärvi.

Kohti Pohjois-Amerikkaa

Kahden Oulussa pelaamansa kauden jälkeen Samu sai uuden agenttinsa kautta eteensä mahdollisuuden, josta kieltäytyminen oli mahdotonta. Edessä oli jälleen laukkujen pakkaaminen ja muutto kauas. Tällä kertaa todella kauas, sillä uusi koti löytyi yli 8000 kilometrin päästä Kaliforniasta. Kaudella 2013-2014 Suominen edusti California Titans 18U joukkuetta NAPHL 18U liigassa. Pienen mietinnän jälkeen päätös lähdöstä tehtiin, vaikka mielessä pyörikin monia kysymyksiä.

”Ajatus lähti siitä, kun vaihdoin agenttia ja hän kysyi minulta, että olisiko kiinnostusta lähteä jenkkeihin pelaamaan. Mietin sitä pari viikkoa ja ajattelin että ei tällaisia mahdollisuuksia ihan joka päivä tule vastaan, niin mikä ettei. Lähtö tietenkin hirvitti pikkasen, sillä jouduin jättämään kaikki tutut kuviot taakseni, enkä juurikaan tiennyt mitä odottaa.”

Pohjois-Amerikassa Suominen vietti kaikkiaan kolme kautta, joka aikana hän ehti edustaa neljää eri seuraa. Titansin lisäksi hänen seurojaan olivat Iowa AAA Elite Elite U18, Austin Bruins, sekä Lone Star Brahmas. Parhaiten reissusta jäi mieleen isäntäperheet, joissa Samu asui. Etenkin perheiden tarjoama vieraanvaraisuus teki lähtemättömän vaikutuksen Suomiseen.

”Aikani jenkeissä oli todella opettavaista sekä avartavaa. Matkalla tuli opittua, millaista elämä on miljoonakaupungeissa, sekä jääkiekko pienessä kaukalossa. Parhaat muistot jenkeistä on varmastikin perheistä ja heidän kanssaan kokemista jutuista. Tottakai pelikaukalostakin löytyy paljon hyviä muistoja ja pelikavereista, mutta pakko minun on nostaa perheiden vieraanvaraisuus jalustalle. Se oli kuitenkin aika iso muutos lähteä pois Suomesta täysin vieraaseen maahan.”

Paluu Suomeen

Täksi kaudeksi Suominen palasi takaisin tuttuun ja turvalliseen kotisuomeen. Eikä mihin tahansa paikkaan, vaan Varsinais-Suomen omaan helmeen, Turkuun. Valinta kohdistui Turkuun ja tarkemmin sanottuna TUTOon, sillä TUTOn tarjoama mahdollisuus kiehtoi Suomista.

”Rupesimme miettimään agentin kanssa vaihtoehtoja ja TUTO tuntui oman kehityksen kannalta parhaalta vaihtoehdolta, joten sitä kautta päädyin TUTOn riveihin.”

Alkukauden ajan Suominen on pelannut TPS-laina Tarmo Reunasen pakkiparina. Samu on viihtynyt New York Rangersin varaaman Reunasen pakkiparina loistavasti, ja kaksikko tulee myös kentän ulkopuolella hyvin juttuun keskenään. Pakkiparistaan Suomisella on pelkästään hyvää sanottavaa.

”Tarmo on pelaajana erittäin itsevarma ja rohkea. Kemiamme pelin suhteen osuvat hyvin yhteen ja on myös sitä kautta helpompi pelata kaukalossa. Tarmo on kaukalon ulkopuolella tosi rento ja mukava jätkä.”

Marraskuun maajoukkuetauolle lähdettäessä TUTO löytyy Mestiksen sarjataulukon kolmannelta sijalta, vain kolme pistettä sarjakärki SaPKoa perässä. Itseään rauhalliseksi ja hyökkäyksiin mukaan nousevaksi puolustajaksi kuvaileva Suominen on tyytyväinen niin itsensä, kuin myös joukkueen esityksiin.

”Alkukausi on sujunut erittäin hyvin ja joukkue on hitsautunut hyvin yhteen, joten nyt täytyy vaan jatkaa samaa rataa. Myös oma pelaaminen on lähtenyt hyvin käyntiin. Tiivis pelirytmi on auttanut paljon peliin mukaan pääsemissä ja joukkueen yhteen hitsautumisessa.

Hyvin sujuneesta alkukaudesta huolimatta Suominen löytää myös parannettavaa pelistään. Ensimmäinen kausi miesten sarjoissa ja iso kaukalo aiheuttavat omat haasteensa viimeiset kolme kautta Pohjois-Amerikassa viettäneelle puolustajalle.

”Lyhyesti ja ytimekkäästi kaikkea pitää parantaa. Pelaajat joiden kanssa pelasin viime vuonna, olivat 21 vuotiaita tai nuorempia, joten täällä peli on huomattavasti kypsempää.”
 

Sopeutuminen sujunut hyvin

Aiemmin niin miljoonakaupungissa kuin 17 000 asukkaan Forssassa asunut Suominen on sopeutunut Turkuun hyvin. Suurin apu sopeutumisessa on ollut joukkueen kokeneemmilta pelaajilta saatu tuki.

”Erittäin hyvin olen sopeutunut. Olen aina tykännyt Turusta kaupunkina enkä ainakaan vielä ole pettynyt oletuksiini. Joukkueeseen olen todella hyvin päässyt sisään ja kaikki viimevuotiset pelaajat olivat todella auttavaisia asian suhteen.”

Tiiviinä yhteisönä tunnettu TUTO-perhe on avannut sylinsä myös Suomiselle, ja joukkuehenkeä hän kehuu estoitta.

”Joukkuehenki on erittäin hyvä, luultavasti joukkuehenki TUTOssa on paras mitä omalla kohdalla on ollut pelaajauran aikana.”

Hyvän joukkuehengen omaavan joukkueen pukukopista löytyy aina vähintään yksi pelaaja, jolta löytyy tarinaa enemmän kuin muilta. TUTOssa pukukopin kovimman tarinapolven omaa Suomisen mukaan turkulaislähtöinen hyökkääjä Kalle Moisio. Vieraspelireissuilla äänessä on tasapuolisesti koko joukkue.

”Kyllä tuohon parhaisiin juttuihin on pakko vastata Kalle Moisio, mutta väsyneimpiin juttuihin on paha sanoa mitään, koska pitkillä reissuilla ne jutut menevät aika levottomaksi itse kullakin.”

Vaikka jääkiekkoilijan arki onkin harjoittelujen ja pelien osalta kiireistä, jää jäljelle myös vapaa-aikaa. Kesällä turkulaistunut Suominen viettää omaa aikaansa rentoutuen muun muassa elokuvien ja muiden urheilulajien parissa.

”Leffojen katselu on tullut tässä aika tutuksi. Myös erilaisia vapaa-ajan urheilumuotoja on tullut Turussa harrastettua.”

Loppuun Suominen haluaa vielä lähettää terveisensä TUTO-faneille.

”Kiitokset kaikesta antamastanne tuesta. Toivottavasti nähdään tulevissakin koetuksissa!” 

Jaa eteenpäin:

Tiedote U20-joukkueesta TUTO U20 Mestis siirtyy TuTo ry:n alle TuTo ry on tehnyt jo usean vuoden...

Lue lisää

Lisenssitiedote TuTo Hockey Oy on 17.5.2024 saanut tiedon, että sille on myönnetty Mestis -lisenssi kaudelle 2024-2025....

Lue lisää

TUTO Hockeyn runko Mestis-kauteen 24-25 lähdettäessä on nyt julki. Aiemmin julkaistujen pelaajien lisäksi joukkueeseen on tehty...

Lue lisää