Aki Keinäsestä kaikkien aikojen TUTO-tykki: "Olisi ollut hieno juttu, jos oltaisiin pysytty aina tasoissa"

TUTO Hockey – K-Vantaa

Ke 4.3. klo 18.30

Marli Areena

TUTO Hockeyn hyökkääjä Aki Keinänen nousi viime viikolla eniten Mestis-pelejä pelanneeksi aktiivipelaajaksi ja TUTO-historian kovimmaksi maalitykiksi mentorinsa Markku ”Marre” Vuorisalon ohitse. Keskiviikkona K-Vantaata vastaan ”Keni” kukitetaan saavutuksensa ansiosta.

”Olisi ollut mun mielestä hieno juttu, jos oltaisiin pysytty aina tasoissa. Mutta jos meinaa pelata joukkuetta ajatellen, niin kyllä mä haluan niitä maaleja tehdä”, naureskeli Keinänen tiistaina.

Vuorisalo teki TUTO-paidassa 168 maalia ja Kenillä on nyt kasassa 169 kihausta. 31-vuotias Keinänen on pelannut Mestiksessä peräti 480 ottelua. 

”Kyllähän se 480 peliä aika paljon on, jos katsoo joukkuekavereidenkin ottelumääriä. Kai se kertoo, että on jollain tasolla pystynyt pelaamaan ja saanut olla kahdessa hienossa paikassa”, pohtii TUTOn lisäksi kasvattajaseurassaan KalPassa Mestistä pelannut Keni.

”En tiedä aiheuttaako se meikäläiseen mitään ylimääräistä, tai vaikuttaako peliin millään tavalla. Ehkä se kertoo siitä, että kauan tässä on pyöritty ja nähty tätä sarjaa. Tarkoitus olisi kuitenkin vielä jatkaa tämän sarjan mukana.”

Keinäsen TUTO-tähdistö

TUTOssa Keinänen pelaa jo yhdeksättä kokonaista kauttaan. Kaudella 2008-2009 mies piipahti Liigassa Porin Ässissä, josta vieraili Turussa lainalla 14 ottelun verran. Omaa TUTO-tähdistöään kysyttäessä maalipyssy menee mietteliääksi. Itsensä lisäksi kentälle pitäisi löytää viisi pelikaveria.

”Mentori-Vuorisalon pitäisi tietenkin olla toisessa laidassa”, Keinänen aloittaa.

”Väärä vastaus, ei kelpaa. Sama laita”, keskeyttää vieressä istuva TUTO-valmentaja Ismo Lehkonen.

”Se olisi vasemmassa laidassa, kyllä se pystyy”, vastaa Keni.

”Ei pysty, sitäpaitsi se ei puolusta”, jatkaa ”Ika” inttämistään.

Keinänen saa kuitenkin tässä väittelyssä viimeisen sanan.

”Sitä varten on puolustajat”, Keni nauraa.

Puolustajiksi oman TUTO-uransa tähdistökentälliseen Keni valitsee Matti-Pekka Pelkosen ja Kai Syväsalmen. Keskushyökkääjäksi löytyy tuttu mies.

”Kyllä sentteriksi on Tuukka Pulliainen pakko sanoa, kun sen kanssa on tullut tuossa eniten pyörittyä. Ja joskus on ihan hyvin mennytkin.”

Lehkonen epäilee vieressä, että Pulliainen olisi suuttunut, jos ei olisi tähdistöön mahtunut.

”En tiedä olisiko se suuttunut, mutta kyllä mä oon sen kanssa tykännyt olla ja ihan hyvin on mennyt siviilissäkin”, virnistää Keinänen.

Maalivahdiksi ”Keni-tähdistöön” päätyy TUTOssa kaksi kautta 2000-luvun puolessa välissä pelannut Juha Kuokkanen.

”Kuokkasen Juha on pakko nostaa maalivahdeista esille. Ei ehkä tuonut kannua tänne, mutta jäi jotenkin mun mieleen ja ollaan vieläkin yhteyksissä.”

”Olisi tehnyt puolet enemmän maaleja”

Ismo Lehkonen oli TUTOn valmentaja myös kaudella 2005-2006, kun Keinänen saapui Kuopiosta Turkuun.

”Keinäsen urheilullisuutta ei ole kukaan voinut koskaan kyseenalaistaa, mutta se ei meinaa millään ymmärtää sitä, että jääkiekko on vähän erilainen urheilulaji kuin muut. Kenin muunlainen urheilu on ollut vähän jarruna jääkiekon pelaamiselle. Jos pääsisi ajassa taaksepäin, niin olisi pitänyt istuttaa ja näyttää määrättyjä juttuja, niin se olisi tehnyt vielä puolet enemmän maaleja tässä sarjassa”, viittaa Lehkonen ”suomikiekon massiivisimman hauiksen” suuntaan.

”Ikää on karttunut ja se on hiffannut monta juttua, mutta aika kovalla rääkillä on tämä kaveri ollut. Jos jotkut ovat viettäneet aikaa pubeissa tai muualla, niin Keni on rääkännyt itseään fyysisesti. Se on vähän vienyt tehoja pois, mutta hän on ollut koko ajan TUTOn kärkipelaajia, eli ei voi sanoa, että ihan pieleen olisi mennyt. Hän tykkää tuollaisesta elämäntavasta ja se on oma valinta, niin ei voi oikein muuta kuin hattua nostaa.” 

K-Vantaa kaatuu ja pudotuspeleissä lennetään

Keskiviikkona vastaan luisteleva K-Vantaa ja TUTO ovat kohdanneet kuluvalla kaudella peräti seitsemän kertaa ja voitot ovat turkulaisille 6-1. Joukkueiden väliset ottelut ovat olleet kuumia ja muistissa on vielä marraskuinen kamppailu, jossa K-Vantaan Micke Åsten taklasi TUTOn Kristian Tuohilammen sairastuvalle.

”Meillä on ollut aika kuumaverisiä pelejä Vantaata vastaan ja siinä mielessä on ihan kiva lähteä pelaamaan. Odotan, että keskiviikkonakin nuo tämän kauden aikaisemmat tapahtumat tuovat lisälatausta. Saadaan varmasti ihan hyvä ja miehekäs kamppailu aikaan”, sanoo Keinänen, joka sai pelikieltoa marraskuussa puolustettuaan Tuohilampea.

K-Vantaan pajatso on kauden mittaan kuitenkin tyhjentynyt ja Vantaalta TUTOon on saapunut peräti kolme profiilipelaajaa, Aleksi Rutanen, Iikka Kangasniemi ja Jere Laine.

”He haluavat varmasti näyttää, että kuuluvat meidän ryhmäämme ja osalla on vähän hampaankolossa sinne suuntaan, mitä on poikien kanssa jutellut. Se tuo varmasti lisälatauksen monelle meidän pelaajalle”, Keinänen uskoo.

Pudotuspelien kotietua jahtaava TUTO voitti viime viikolla KooKoon ja JYP-Akatemian kotona, mutta hävisi lauantaina yllättäen Peliitoille Heinolassa peräti 7-3.

”Lauantaina oil vähän ohipeli, eikä niin vähääkään. Lähestymistapa otteluun oli valmennuksella ehkä vähän väärä, mutta se on nyt historiaa. Ei saatu niitä tärkeitä pisteitä mukaan, mutta kaikki on omissa käsissä ja tämä kotipeli on meille hyvää preppausta tuleviin pudotuspeleihin. Meillä on saumat nousta parikin sijaa ylöspäin pelaamalla hyvää jääkiekkoa, enkä epäile hetkeäkään, etteivätkö pelaajat tekisi sen eteen hommia”, sanoo Ismo Lehkonen.

Kauden tärkeimmät pelit ovat edessä päin ja turkulaisten päävalmentajalla on kova usko omiinsa.

”Me ei pelata vielä lähelläkään sitä jääkiekkoa, mihin talentti riittää. Numerot eivät meitä heilauta ja me tiedetään, missä meidän potentiaali on. Kutitellaan viimeiset hermotukset pudotuspeleihin, niin me lennetään siellä.”

Keinänen-Pulliainen pakkiparina tulevaisuudessa

Keskushyökkääjä Toni Jalo on keskiviikkona taas pelikunnossa ja pelaa juhlakalu-Keinäsen sekä Rutasen kanssa. Ketjutoverit ovat Kenille mieluisat.

”Meidän joukkueessa ei ole huonoa paikkaa pelata. Jalon kanssa ollaan pelattu yhteisiä pelejä TUTOssa aikoinaan ja helppo siinä on pelata. Rutanen nyt on sellainen hyväliikkeinen pelaaja ja luulen, että se sopii ihan hyvin siihen meidän kanssa.”

Myös Tuukka Pulliainen oli maanantaina jo mukana jäällä.

”Pulliainen veti hyvin pakkina. Katsotaan, jos pistetään se pakiksi pelaamaan. Eikö se antanut aika hyviä syöttöjä”, kysyy Lehkonen pilke silmäkulmassa Keniltä.  

”Lapaan, ei kai pakin tarvitse muuta tehdäkään kuin antaa ensimmäinen syöttö lapaan”, Keinänen vastaa.

”Tulevaisuudessahan TUTOssa tulee olemaan pakkipari Keinänen-Pulliainen”, jatkaa Ika löylyn heittämistä ja Kenillä on vastaus valmiina.

”Parit treenit siinä vedin ja se on aika helppoa, paljon helpompaa kuin hyökkääminen.” 

Maalinteko onnistuisi Keinäseltä myös puolustajana, ainakin Lehkosen mukaan.

”Se sanoi, että pääsi paljon paremmin paikoille, kun oli pakkina. Ehkä se lähestymistapa ei Kenillä ollut puolustuspeli.”

”Siksi siinä on se toinen pakki, Pulliainen”, TUTOn kaikkien aikojen maalintekijä kuittaa.

TUTO Hockey ja K-Vantaa kohtaavat Marli Areenalla keskiviikkona klo 18.30 ja otteluun odotetaan kauden ennätysyleisöä Runosmäen lähiöpelin, Turun Sanomien otteluisännyyden ja käyttämättömien voucher-lippujen vuoksi. Edellä mainitut asiat saattavat ruuhkauttaa lipunmyynnin, joten paikalle kannattaa tulla ajoissa ja jos ostaa lipun, niin nyt se kannattaa hankkia ennakkoon TÄÄLTÄ. Samalla osallistut ottelun aikana Lenovon tablettitietokoneen arvontaan.

Seuraa häntä

#82 Aki Keinänen, TUTO Hockey

Legenda. Kyse on ainoastaan siitä, kuinka monta maalia Keinänen keskiviikkona tekee.

 

Tämä mies on kaikkien aikojen TUTO-maalintekijä.

 

Jaa eteenpäin:

Tiedote U20-joukkueesta TUTO U20 Mestis siirtyy TuTo ry:n alle TuTo ry on tehnyt jo usean vuoden...

Lue lisää

Lisenssitiedote TuTo Hockey Oy on 17.5.2024 saanut tiedon, että sille on myönnetty Mestis -lisenssi kaudelle 2024-2025....

Lue lisää

TUTO Hockeyn runko Mestis-kauteen 24-25 lähdettäessä on nyt julki. Aiemmin julkaistujen pelaajien lisäksi joukkueeseen on tehty...

Lue lisää