A-nuorten välikatsaus – "Pelit ovat liian Hitchcockia"

Nuorten SM-liigan alkusarja ylitti hiljattain puolenvälin, jonka myötä on aika kurkistaa TUTOn A-nuorten joukkueen alkukauteen ja tuleviin tavoitteisiin päävalmentaja Elmo Aittolan ja luottohyökkääjä Karri Forsblomin johdolla.

18 pelatun ottelun jälkeen sijalla 14 majailevilla TUTOn A-nuorilla on kasassa 17 pistettä. Eroa ylempään jatkosarjaan oikeuttavaan kymmenteen sijaan on tällä hetkellä 11 pistettä, kun alkusarjaa on jäljellä vielä 16 ottelua.

A-nuorten päävalmentajana neljättä kautta toimiva Elmo Aittola kertoo joukkueen pelin olleen toistaiseksi liian ailahtelevaa, jonka vuoksi ennen kautta asetetusta pistetavoitteesta on jääty.

– Tuloksellisesti kausi on alkanut sellaisen 10 pistettä heikommin, kuin mitä tavoitteeksi asetettiin. Aloitettiin sarja hyvin ja tultiin kyllä valmiina siihen, mutta hyvästä pelistä huolimatta emme saaneet oikeudenmukaisia tuloksia. Ja kun pienestä kiinni olleita pelejä ei saatu käännettyä voitoiksi, niin se alkoi näkymään itseluottamuksessa. Ja kun taas olemme pelanneet parasta mahdollista kiekkoa ja saatu hyviä tuloksia aikaan, niin se ei ole siirtynyt seuraavaan peliin millään tavalla positiivisesti, vaan siitä on seurannut mahalasku.

Etenkin voitoista seuraavaan tunnelmaan Aittola odottaa muutosta.

– Jotenkin tuntuu, että voitoista tullaan liian kylläiseksi ja nälkä katoaa, tai sitten vain lyhytaikainen menestys vaikuttaa liikaa jo kävelytyyliinkin.

Myös A-nuorten paras pistemies, kesällä Tapparan organisaatiosta Aurajoen rannoille rantautunut hyökkääjä Karri Forsblom on valmentajansa kanssa samoilla linjoilla.

– Välillä me pelataan todella hyvin ryhmänä ja ollaan pystytty pelaamaan hyviä otteluita, mutta meillä on vielä ollut ongelmia pitää se suorittamisen taso korkealla pelistä toiseen.

Forsblomin mukaan yksi syy joukkueen epätasaisiin otteisiin löytyy myös huonosta onnesta.

– Tietysti loukkaantumiset niin meillä A-nuorissa kuin edustuksenkin puolella ovat vaikuttaneet siihen, ettemme ole aina päässeet ihan parhaalla mahdollisella miehistöllä pelaamaan. 

Rajuja muutoksia kesällä

TUTOn A-nuorten joukkue uudistui kuluvan kauden alla rajusti. Viime kauden runkopelaajista muun muassa Filip Lindberg, Aleksi Halme, Mikke Laurila, Toni Mahkonen, Miikka Lehtonen, Aleksi Runola, Santeri Sillanpää, Miikka Huhtala sekä Rastislav Vaclav suuntasivat uusiin maisemiin, jonka lisäksi Veeti Vuorio nousi edustusjoukkueen mukaan.

– Pois lähti paljon kokeneita pelaajia ja paljon tutolaisuutta. Nyt meillä on pelaavassa miehistössä kahdeksan pelaajaa, jotka ovat ennen tätä kautta pelanneet TUTOn A-nuorissa. Uusilla on vieläkin paljon opittavaa talon tavoista, mutta se oppi menee varmasti perille, Aittola summaa kesän aikana tapahtuneita muutoksia.

Läpimurroista positiivisuutta

Vaikka TUTOn A-nuorten kauden ensimmäinen puolikas onkin ollut vuoristoratamainen, eikä kaikkia asetettuja tavoitteita ole vielä saavutettu, on kausi sisältänyt silti myös ilonaiheita muun muassa läpimurtojen muodossa, joista puhuttaessa Aittola nostaa esiin kaksi nimeä.

– Positiivista on ollut se, että A:sta on pystytty paikkaamaan loukkaantumisia erittäin uskottavalla tavalla. Esimerkiksi Aaro ”Apa” Löyttymäki on lyömässä itseään oikeasti Mestiksessä läpi. Ihan yhtä lailla positiivista on ollut myös ensimmäistä A-nuorten vuotta pelaavien taistelu kokoonpanopaikoista. Esimerkiksi TUTOn oma kasvatti Henrik Hiltunen pelasi viime kaudella vielä B-nuorten Suomi-sarjassa.


Aaro Löyttymäen otteet Mestiksessä ovat ilahduttaneet Aittolaa. (Kuva: Shaun Duncan)

Päätavoite edelleen kirkkaana mielessä

Vaikka kauden puolivälin tienoilla ensimmäisestä välitavoitteesta ollaankin hieman perässä, ei Aittola joukkoineen suostu tinkimään ennen kautta asetetusta isosta tavoitteesta.

– Ainoa määritetty tavoite on olla kympin sakissa ja siinä seuraavat neljä peliä ennen taukoa näyttelevät isoa roolia. Tavoitteet on mahdollista saavuttaa sillä, että hyvää tekemistä seuraa parempi tekeminen, eikä niin, että tullaan vähästä menestyksestä tyytyväisiksi.

Aittolalla on myös selkeä käsitys siitä, millä keinoilla paikka ylemmästä jatkosarjasta aukeaa.

– Parannettavaa meillä on ennen kaikkea tasaisuudessa. Hyvän ja huonon päivän ero on meillä vielä aivan liian jyrkkää vuoristorataa ja pelit ovat liian Hitchcockia.

Selkeästä tavoitteesta ja sen määrätietoisesta tavoittelusta huolimatta Forsblom ei ota ylimääräisiä paineita loppukaudesta.

– Peli kerrallaan lähdetään pelaamaan ja taistelemaan jokaisesta pisteestä mikä on vain otettavissa.

TUTOn osalta Nuorten SM-liiga jatkuu tulevana viikonloppuna kahden ottelun voimin. Ensin perjantaina Vaasan Sport vierailee Marli Areenalla ja heti lauantaina TUTO matkaa Jyväskylään JYP:in vieraaksi.

– Varmasti tasaisia otteluita on luvassa. Hyvällä pelillä meillä pitäisi olla täydet mahdollisuudet haastaa molemmat joukkueet tosissaan ja siitä me lähdetäänkin liikkeelle. Eli voitosta taistellaan molemmissa otteluissa, toteaa Forsblom päättäväisesti.
 

TUTOn A-nuoret isännöivät Vaasan Sportia Marli Areenalla perjantaina 26.10. klo 18:30 alkavassa ottelussa.

Pääsyliput 5 euroa, TUTO- ja kausikortilla (sekä alle 7-vuotiaat) ilmaiseksi sisään!

Teksti: Jyri Sulander
Kuvat: Shaun Duncan

Jaa eteenpäin:

Tiedote U20-joukkueesta TUTO U20 Mestis siirtyy TuTo ry:n alle TuTo ry on tehnyt jo usean vuoden...

Lue lisää

Lisenssitiedote TuTo Hockey Oy on 17.5.2024 saanut tiedon, että sille on myönnetty Mestis -lisenssi kaudelle 2024-2025....

Lue lisää

TUTO Hockeyn runko Mestis-kauteen 24-25 lähdettäessä on nyt julki. Aiemmin julkaistujen pelaajien lisäksi joukkueeseen on tehty...

Lue lisää