A-nuoret kohti historiallista liigakautta osa 2/2: Katseet kohti tulevaa

TUTOn A-nuorten joukkue valmistautuu parhaillaan historialliseen liigakauteen. Tämän kaksiosaisen katsauksen toisessa osassa katseet suunnataan kohti tulevan kauden koitoksia ja niiden kohdalle asetettuja tavoitteita. Viidentoista vuoden tauon jälkeen A-nuorten pääsarjaan palaavan TUTOn pelaajista ääneen pääsevät viime kauden mestarijoukkueen runkopelaajiin kuulunut Mikke Laurila, sekä vuoden tauon jälkeen TUTO-paitaan palaava Aleksi Runola. Omia näkemyksiään pääsee jakamaan myös mies joukkueen takaa, eli päävalmentaja Elmo Aittola.

Hyvä aihio kasassa

TUTOn A-nuoret valmistautuvat tulevaan kauteen täysin erilaisista lähtökohdista viime vuosiin verrattuna. Nuorten Mestiksen ennakkosuosikin rooli on nyt vaihtunut Nuorten SM-liigan haastajan asemaan. Haastajan asema kuitenkin sopii joukkueelle hyvin, ja hyökkääjä Mikke Laurilan mukaan joukkue tulee tekemään kaikkensa, ollakseen mahdollisimman inhottava vastustaja.

”Kyllä me tullaan olemaan hyvin liikkuva ja jokaisesta sentistä taisteleva jengi, eikä meitä vastaan tule olemaan kiva pelata.”

TUTOn joukkueesta löytyy tulevalla kaudella runsaasti uusia pelaajia, joista etukäteen mielenkiintoisimpina voidaan pitää NHL-varaustilaisuuteenkin listattua tshekkiläistä Adam Kalajta ja alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa edukseen esiintynyttä slovakialaispuolustaja Adam Ziakia. Joukkueen päävalmentaja Elmo Aittolan mielestä joukkueen suurimpiin vahvuuksiin kuuluvat pelaajiston monipuolisuus, sekä loistavassa kunnossa oleva asennepuoli. Hän korostaa myös joukkueen yhteishengen merkitystä

”Meillä on käsissämme hyvä aihio, joka sisältää paljon erilaisia pelaajia, erilaisilla vahvuuksilla. Oikeastaan meiltä löytyy kaikkea mahdollista maalinteosta aina peikko-korttiin asti. Jokainen on täällä jääkiekon takia, ja innostus huokuu kaikista. Näyttämisenhalua tässä jengissä on aivan älyttömästi. Sosiaalinen verkostoituminen on ryhmässä jo käynnissä, ja koen sen erittäin tärkeäksi asiaksi. Aikataulu on nopea, mutta ilmapiiri on kaiken A ja O. Joukkue on jotain mihin kuulut, jotain mitä tunnet ja jotain mitä ansaitset.”

Päävalmentajan korostama yhteishenki joukkueessa on Laurilan mukaan jo loistavalla tolalla, aivan kuten nousujuhliin päättyneellä kaudellakin.

”Ehkä suurin yhtäläisyys tämän ja viime kauden joukkueiden väliltä löytyy tuolta kopin sisältä, kun näinkin lyhyessä ajassa on tullut hyvä henki jengin sisälle. Uskon sen vaan parantuvan kauden edetessä, ja vaikuttaa siltä, että kaikki tulee hyvin toimeen keskenään ja uudet pelaajat ovat päässeet hyvin mukaan jengin toimintaan.”

 

Rohkeasti kohti muutoksia

Paluu korkeimmalle sarjatasolle viidentoista vuoden tauon jälkeen tuo mukanaan runsaasti uusia asioita, joista merkittävimpinä Aittola nostaa esille kiihtyvän ottelutahdin sekä kovenevat vastustajat.

”Suurin muutos aiempaan verrattuna on ottelumäärä. Viime kaudella vedettiin runkosarjassa syys-maaliskuu välillä 40 ottelua, nyt jäädään jokunen peli vajaaksi tuosta määrästä elo-joulukuu välillä. Siksi harjoittelun määriä on nostettu, mutta se on tehty järkevästi, sillä laatu korvaa määrän. Vastustajat ovat myös nyt kovempia kuin aiemmin ja kun sen lisää melko ruuhkaisen otteluohjelman kanssa samaan yhtälöön, niin jääkiekosta innostuminen päivittäin on isossa roolissa.”

Vuoden tauon jälkeen takaisin TUTO-paitaan palaava Aleksi Runola jos kuka osaa vertailla kahden sarjatason välisiä eroja. Kaudella 2015-2016 isokokoinen puolustaja pelasi TUTOn paidassa Nuorten Mestistä, kun taas viime kaudella hänelle kertyi 38 ottelua Nuorten SM-liigassa Turun Palloseuran paidassa. Runolan mukaan suurimmat eroavaisuudet löytyvät pelinopeudesta ja sarjan yleisestä tasosta.

”A:n Liigassa peli on vähän nopeampaa ja fiksumpaa. Sarja itsessään on paljon tasaisempi kuin Nuorten Mestis, eikä niin sanottuna helppoja pelejä ole. Myös pelaajat ovat pääsääntöisesti hieman taitavampia A:n Liigassa, kuin A:n Mestiksessä.”

Aittolan mukaan kovenevat vastukset eivät suinkaan pelota, vaan TUTO lähtee taistelemaan jokaisessa ottelussa tosissaan voitosta.

”Ei me olla osallistumassa tai bongailemassa kirkkaita valoja. Ainoa tavoite on ottaa peli kerrallaan ja ottaa tarpeeksi pisteitä, jotta jatketaan pelejä ylemmässä sarjassa. Kaikesta muusta puhuminen olisi itsensä halvalla myymistä.”

 

 

Turun derbyt tuovat lisälatausta

Päivänmäärät 11.10. ja 2.12. ovat ympyröity paksulla punaisella tussilla turkulaisen jääkiekkokansan kalentereissa. Niinä päivinä pelataan hegemonialliset Turun derbyt, kun TUTOn ja TPSn A-nuoret iskevät yhteen. Molemmista joukkueista kokemusta omaavalle Runolalle paikallisottelut ovat erityisiä tapahtumia, sillä vastapuolella pelaa useita entisiä joukkuekavereita. Runolan toiveisiin kuuluu, että myös yleisö liittyisi mukaan kentällä vallitsevaan tunnelmaan.

”Derbyistä tulee varmasti erittäin mielenkiintoisia kamppailuita. Kyllähän siitä pienen lisälatauksen saa peliin, kun vanhat pelikaverit ovat vastassa. Toivottavasti myös turkulaisyleisö löytää paikan päälle, jotta tunnelma olisi katsomossa yhtä hyvä kuin kentällä!”

 

Kuviot selkeytyvät hiljalleen

TUTOn A-nuorten joukkueen ringissä on tällä hetkellä mukana 37 pelaajaa, joka tarkoittaa äärimmäisen kovaa kilpailutilannetta. Päävalmentaja Aittolan mukaan pääpaino harjoituksissa on pelillisissä harjoitteissa, joiden kautta pyritään mittaamaan pelaajien ja joukkueen todellista tasoa.

”Isolla ryhmällä ollaan jäällä ja vielä selvitetään, että kuka pystyy pelaamaan tällä tasolla ja kuka ei. Peli edellä mennään kaikessa, joten harjoituksissakin pelaamme paljon.”

Aleksi Runolan mukaan lopullinen taso alkaa hiljalleen selvitä, kun joukkueen pelituntuma paranee jatkuvasti.

”Valmistautuminen on sujunut tosi hyvin. Pelaajat ovat fyysisesti hyvässä kunnossa ja jäälläkin toiminta näyttää päivä päivältä paremmalta. Siitä on varmasti pieni etu, että aloitimme jääharjoittelun jo heinäkuun puolivälissä.”

 

 

 

TUTO-kortilla näet kaikki edustusjoukkueen ja A-nuorten runkosarjan kotiottelut vain 99€ yhteishintaan! Katso lisätiedot ja hanki oma TUTO-korttisi TÄSTÄ

 

 

 

Jaa eteenpäin:

Tiedote U20-joukkueesta TUTO U20 Mestis siirtyy TuTo ry:n alle TuTo ry on tehnyt jo usean vuoden...

Lue lisää

Lisenssitiedote TuTo Hockey Oy on 17.5.2024 saanut tiedon, että sille on myönnetty Mestis -lisenssi kaudelle 2024-2025....

Lue lisää

TUTO Hockeyn runko Mestis-kauteen 24-25 lähdettäessä on nyt julki. Aiemmin julkaistujen pelaajien lisäksi joukkueeseen on tehty...

Lue lisää