A-nuoret kohti historiallista liigakautta osa 1/2: kultainen kausi 2016-2017

TUTOn A-nuorten joukkue valmistautuu parhaillaan historialliseen liigakauteen. Tämän kaksiosaisen katsauksen ensimmäisessä osassa käymme läpi huikaisevaan mestaruuteen ja liiganousuun päättynyttä kautta 2016-2017. Viidentoista vuoden tauon jälkeen A-nuorten pääsarjaan palaavan TUTOn pelaajista ääneen pääsee Aleksi Lampi, jonka lisäksi omat näkemyksensä pääsee kertomaan myös joukkueen päävalmentaja Elmo Aittola.

Ennakkosuosikin asemasta vuoristoratamaiseen runkosarjaan

Kaudella 2015-2016 TUTO A suorastaan dominoi Nuorten Mestistä, mutta keväällä kausi päättyi karmaisevaan pettymykseen, kun joukkue putosi ulos jo puolivälierävaiheessa. Kauteen 2016-2017 joukkue lähti päävalmentaja Elmo Aittolan mukaan jälleen kerran ennakkosuosikin paineet niskassaan.

”Kyllähän me viime kauteen taidettiin lähteä selvänä ennakkosuosikkina. Kautta aikaisemmin pelattiin runkosarja melko selkeästi läpi, ja oli sen osalta sellainen nappikausi, että vaikea siitä oli lähteä parantamaan. Eikä se runkosarjan parannus ollut varsinaisesti edes tavoitteena, vaan tarkoituksena oli pelata parhaat pelit vasta maalis-huhtikuussa.”

Ennakkosuosikkina kauteen lähtenyt joukkue saikin lentävän lähdön, mutta pian vastaan tuli erilaisia ongelmia, joiden myötä tähtäin asetettiin jo hyvissä ajoin kohti kevään ratkaisupelejä. Aittolan sanoja kuunnellessa käy selkeästi ilmi, että runkosarja oli TUTO A:n osalta varsin vaiherikas.

”Alkuun saatiin aivan läpihuutopelejä ja tuli murskavoittoja. Oikeastaan ensimmäisen viiden pelin jälkeen alettiin kyseenalaistaa koko touhun järkeä. Toki tämä ylimielisyys tuli sitten kasvoille melko nopeasti. Oltiin sellaisessa pelillisessä vuoristoradassa, eli peleissä oltiin aivan selkeästi niskan päällä, mutta vastustajat saivat melko halpoja maaleja, joka sitten alkoi näkyä jo jengin itseluottamuksessa. Tammikuussa Kupittaan hallin jääkoneiden hajoaminen sotki kovaksi suunnitellun harjoitusrytmin totaalisesti, ja siitä seurasi sitten kasa vaikeita pelejä.”

Vuoristorataa muistuttanut runkosarja kaipasi TUTO A:n osalta ajoittain aikalisää (©) Shaun Duncan)

Suurta roolia mestaruusjoukkueessa kantaneen puolustaja Aleksi Lammen mukaan vaikeista ajoista päästiin yli yksinkertaistamalla asioita.

”Runkosarjan loppu oli todella vaikeaa, joten muutimme peliämme yksinkertaisempaan suuntaan. Meillä oli paljon loukkaantumisia ja muita pikkuvaivoja, jotka sekoittivat pakkaa. Joukkue hitsautui yhteen juuri oikealla hetkellä ja meidän yhteishenki oli huikea. Pääsimme niin sanottuun flow-tilaan ja jokaisesta jätkästä näki pudotuspelien alkaessa, että meillä on vain yksi päämäärä.”

Aittolankin mukaan vaikeuksista huolimatta joukkueen peli saatiin palautettua ajoissa raiteilleen, joka mahdollisti katseen kohdistamisen kevään ratkaisupeleihin jo hyvissä ajoin.

”Loppu runkosarja meni mallikkaasti ja viimeinen viikko vähän lasketeltiin jo. Osa pelaajista pelasi Mestistä ja osa paranteli pikkuvammoja. Runkosarjasta olisi voitu irvistämällä ottaa toinen paikka, mutta eipä vuotta aiemmin ykköspaikastakaan ollut meille mitään iloa, joten päätettiin mennä playoffsit edellä tällä kertaa.”

Playoffsien avauskierros poisti ylimääräisen jännityksen

Runkosarjan neljänneltä tilalta pudotuspeleihin lähtenyt TUTO sai pudotuspelien avauskierroksella vastaansa yhden sijan ylemmäksi sijoittuneen Blues Akatemian. Runkosarjassa yhden pisteen enemmän keränneestä espoolaisjoukkueesta ei kuitenkaan ollut vastusta turkulaisille, vaan TUTO vei 5-2 ja 4-0 voittojen myötä sarjan nimiinsä puhtaasti otteluvoitoin 2-0. Päävalmentaja Aittola toteaa, että alun jännityksen vapauduttua hänen suojatit onnistuivat käytännössä kaikessa vastustajaa paremmin.

”Turha väittää vastaan, ettei ensimmäiseen peliin mentäessä ollut takaraivossa vuoden takainen sulaminen. Jännitystä oli selkeästi ilmassa, mutta se laukesi erittäin nopeasti sillä, että luisteltiin Bluesin yli ja onnistuttiin vähän kaikessa. Noissa kahdessa pelissä espoolaisilla ei ollut oikeastaan mitään palaa, ja meidän poikien yhtenäinen pelaaminen oli erittäin suuri ilo valmentajien silmään.”

Äijämäisellä kiekolla finaaliin

Välierävaiheessa TUTOn A-nuoret saivat vastaansa Nuorten SM-liigassa sijalle 18 sijoittuneen K-Vantaan. Toinenkaan kierros ei liigatason vastustajasta huolimatta tuonut mukanaan avaustappiota, vaan vantaalaisetkin kaatuivat suoraan kahdessa ottelussa. Ottelusarjan suurimmaksi sankariksi nousi TUTOn vasta 17-vuotias maalivahti Riku Sirviö, joka torjui kahdessa ottelussa yhteensä huikeat 63 kertaa, päästäen kiekon selkänsä taakse ainoastaan kahdesti. Aittolan mukaan K-Vantaa oli ennakkoon ajateltuna TUTO A:lle se suurin testi, joka määrittää joukkueen tasoa.

”Vantaa oli meille se suuri mittari. Tavallaan se näytti missä mennään. Pystyttiin pelaamaan erittäin kypsää ja äijämäistä kiekkoa heitä vastaan, eikä siinäkään ottelusarjassa ollut mitään kysymysmerkkejä.”

Puhtaalla pelillä mestaruuteen

Finaaleissa TUTO A kohtasi Jokipojat. Susipaidat olivat aiemmilla kierroksilla pudottaneet jatkosta Vierumäki Unitedin sekä Karhu-Kissat, molempien sarjojen päättyessä joensuulaisten 2-1 voittoon. Finaaliavaus Joensuussa päättyi TUTOn 0-2 voittoon, Sirviön pitäessä 32 torjunnan myötä jo pudotuspelien kolmannen nollapelinsä.  

Toista ja ratkaisevaa voittoa lähdettiin hakemaan yli 800 katsojan edessä Kupittaan Marli Areenalla. Ottelun alku näyttikin lupaavalta, kun kotijoukkue karkasi avauserässä jo 2-0 johtoon Valtteri Virtasen ja Kristian Tikan maaleilla. Vierasjoukkue Jokipojat nousi vielä maalin päähän, mutta TUTO A:n kapteenina toimineen Tikan 3-1 maali oli lopulta se viimeinen niitti mestaruudelle. Vierailijat kavensivat päätöserässä loppulukemiksi 3-2, mutta tasoitukseen asti eivät joensuulaisten paukut enää riittäneet. Voiton myötä TUTOn A-nuoret varmistivat Nuorten Mestiksen mestaruuden ja nousun Nuorten SM-liigaan. Suorituksen huikeutta lisää se, ettei TUTO hävinnyt pudotuspelien aikana yhtään ottelua. Aittolan mukaan päätössummerin soitua ei heti iskeytynyt tajuntaan, että mitä on juuri tullut saavutettua.

”Ei sitä siinä tajunnut. Hallissa oli todella hyvin väkeä, ja yleisö oli hyvin mukana pelissä. Tällaisten hetkien kokeminen on etuoikeutettua, kaiken sen aidon riemun näkeminen. Valmentajana ei voinut olla mitään muuta, kuin ylpeä poikien saavutuksesta. Vasta myöhemmin tajusi, että tämä oli oikeasti kova juttu. Korkeimmalle sarjatasolle nouseminen on urheilussa nykyään edes mahdollisuutena vaikeaa ja se vaatii todella paljon. Kaiken kaikkiaan tämä on sellainen muisto, josta olen ylpeä ja onnellinen, että sain todistaa ja kokea jotain tällaista. Unelmat ovat erilaisia, mutta meille kaikille tämä oli SE unelma.”

Valtteri Virtanen iski ratkaisevan finaalin avausmaalin (©Shaun Duncan)

Joukkue hitsautui yhteen

Puolustaja Aleksi Lampi on sitä mieltä, että joukkueen suurin vahvuus oli yhteen hitsaantuminen. Sen avulla päästiin yli vaikeammistakin ajoista ja keväällä siitä muodostui TUTO A:lle suuri voimavara.

”Juuri se joukkueen hitsaantuminen yhteen oli tärkeintä. Jokainen jätkä teki kentällä hommia vaan ja ainoastaan voiton eteen. Emme ottaneet riskejä, vaan pelasimme yhtenäisesti ja tiiviisti. Blokkasimme kiekkoja ja kannustimme toisia. Nälkä vain kasvoi koko ajan ja se vei meidät lopulta päätyyn asti.”

Oikea käsi alhaalla pelaava isokokoinen Lampi liittyi TUTOn A-nuorten mukaan kesken kauden, pelattuaan alkukaudella Turun Palloseuran A-nuorten joukkueessa Nuorten SM-liigaa. Omien sanojensa mukaan siirto TUTOon oli hänen uran kannaltaan pelastava tekijä.

”Uskoisin sen olevan paras siirto mun jääkiekkouralla tähän mennessä. Alkukausi oli mennyt penkin alle ja olin vailla itseluottamusta, mutta siirron myötä pääsi pelaamaan, mun itseluottamus parani ja henkilökohtainen pelaaminen meni eteenpäin. Ja kaikkein tärkeintä oli se, että innostus jääkiekon pelaamista kohtaan palautui.”

Myös mestarivalmentaja Aittola jakaa Lammen näkemyksen siitä, että varsinkin pudotuspeleissä pelaajat pelasivat koko sydämellään toisilleen.

”Kaiken kaikkiaan pudotuspeleistä jäi se fiilis, että joukkue ei halunnut jättää enää mitään sattuman varaan, vaan jätkät pelasivat toisilleen. Todellisuus on kuitenkin se, että vaikka mitä valmentajista sanotaan, pudotuspeleissä pelaajat voittavat mestaruudet, eivät valmentajat.”

TUTO-kortin ansioista näet edustusjoukkueen otteluiden lisäksi myös kaikki TUTOn A-nuorten historiallisen liigakauden runkosarjan kotiottelut vain 99 eurolla! Katso lisätiedot ja tilaa oma korttisi TÄSTÄ!

 

 

Jaa eteenpäin:

Tiedote U20-joukkueesta TUTO U20 Mestis siirtyy TuTo ry:n alle TuTo ry on tehnyt jo usean vuoden...

Lue lisää

Lisenssitiedote TuTo Hockey Oy on 17.5.2024 saanut tiedon, että sille on myönnetty Mestis -lisenssi kaudelle 2024-2025....

Lue lisää

TUTO Hockeyn runko Mestis-kauteen 24-25 lähdettäessä on nyt julki. Aiemmin julkaistujen pelaajien lisäksi joukkueeseen on tehty...

Lue lisää