Risto Siltanen

puolustaja

  • Syntynyt: 31.10.1958
  • Pelasi TuTossa 92-96 178 ottelua 45+64=109
  • Joukkueen kapteeni 92-96

Yksi kesän -92 kohusiirroista oli Siltasen siirtyminen Ilveksestä TuToon. Siirron taustalla oli Ilveksen halu pudottaa Siltasen palkkaa reilusti edellisestä kaudesta, mutta oli häneltä nähty yllättäviä ratkaisuja aiemminkin.

Mäntässä varttunut Siltanen siirtyi 11-vuotiaana pelaamaan Ilveksen junioreihin. Bussimatkailuun kyllästyttyään hän muutti 15-vuotiaana asumaan Tampereelle yhdessä samanikäisen joukkuekaverinsa kanssa. WHA:n Edmonton Oilersiin hän siirtyi 21-vuotiaana ja jatkoi saman seuran kanssa NHL:ään jo seuraavana vuonna.

TuToon tullessaan Siltanen oli jo 34-vuotias pitkän NHL- ja SM-liigauran veteraani. Hän ei kuitenkaan tullut Turkuun jäähdyttelemään, vaan halusi osoittaa edelleen olevansa huippupuolustaja ja nostaa TuTon liigaan. Joukkueen divarikausina Siltanen teki vielä kovat pistemäärät, mutta SM-liigaan nousun jälkeen hänen rooliinsa kentällä alkoi muuttua ratkaisijasta enemmänkin varmistajaksi. Toki tunnettu lämäri herätti edelleen kunnioitusta vastustajan maalivahdeissa ja kiekko löysi yhä tiensä maaliin varsinkin ylivoimalla.

Kovan lämärin lisäksi Siltanen tunnettiin nuoresta asti puntteja nostamalla hankitusta vantterasta vartalostaan, joka toi hänelle Suomessa lempinimen ”Parrunpätkä”. NHL:ssä väkivahvaa puolustajaa kutsuttiin nimellä ”Rike The Hulk” tunnetun sarjakuvahahmon mukaan. Siltanen toimi TuTon kapteenina kaikkina neljänä kautenaan ollen näin yksi seuran pitkäaikaisimmista kapteeneista.

Jaa eteenpäin: