Anatoli Bogdanov

valmentaja

  • Syntynyt: 28.11.1947
  • Valmensi TuToa 96-03

90-luvun alussa Suomeen saapunut kiovalainen oli vuosikymmenen puoliväliin mennessä niittänyt jo mainetta Ilveksen ja KalPan valmentajana. Kummassakaan seurassa hänen ei kuitenkaan annettu viedä projektiaan loppuun asti, ja vasta TuTossa Bogdanovin tinkimätön valmennustyyli, seuran tavoitteet ja käytössä ollut pelaajamateriaali kohtasivat toivotulla tavalla.

Kauden 96-97 valmentajaehdokkaista hän oli ainoa, jolla ei ollut mitään vaatimuksia pelaajamateriaalin suhteen. Niinpä vaativa ukrainalaisluotsi sai käsiinsä muutamalla kokeneella pelaajalla vahvistetun junioripitoisen joukkueen, joka osoittautui olevan täynnä hiomattomia timantteja.

Bogdanovin valmennuksessa moni pelaaja sai ensimmäisen kerran kokea, miltä ihan oikea kesäharjoittelu tuntui. Monien niin sanottujen asiantuntijoidenyllätykseksi kovakuntoinen ja hyvähenkinen nuorukaisten lauma alkoikin runkosarjassa napsia voittoja toisensa perään. Ensimmäistä voittoa tuuletettiin kuin mestaruutta, ja sen jälkeenkin pisteitä kertyi siihen tahtiin, että TuTo päätyi 16 joukkueen sarjassa ylempään loppusarjaan.

Valmentajana Bogdanov oli vaativa, eikä päästänyt ketään helpolla. Hattutemppua seurasi monesti ripitys seuraavissa harjoituksissa ja pommiin nukkuminen tiesi paikkaa vilttiketjussa jopa joukkueen parhaalle pistemiehelle. Hän luotsasi TuToa näillä metodeilla 7,5 kauden ajan. Kaudella 00-01 Bogdanovilla oli käytössään sarjan paras materiaali. Kaikkina muina kausina hän joutui rakentamaan menestyvän joukkueen käytännössä junioreista tai muuten vielä uransa alussa olevista pelaajista.

Bogdanovin vuosina TuTon yksi tunnuspiirre oli, että se pelasi aina hyvin ja ylitti itsensä sarjan kärkijoukkueita vastaan, mutta varsinkin viimeisinä vuosina tappioita alkoi tulla sarjan häntäpään joukkueille tai muuten niille vastustustajille joilta olisi tarvinnut saada pisteitä.  Syksyllä 2003 Bogdanovin olisi pitänyt rakentaa joukkue uudelleen jo kahdeksannen kerran, ja kun samalla käytössä olevat rakennuspalikatkin olivat aiempia vuosia heikommat, alkoi kokenut valmentaja väistämättä uupua työtaakan alla. TuTo-vuosinaan myös Ukrainan maajoukkuetta luotsannut Bogdanov sai tehdä tilaa Pekka Virralle joulukuussa 2003.

Jaa eteenpäin: